Filter

eerst! en Filter gaan stoppen kom vanavond samen met ons proosten op de afgelopen vijf jaren!

De Twente Biënnale gaat van start!

eerst! heeft een podium opgebouwd in het Balengebouw. Tot en met 9 juni zal iedere dag een andere kunstenaar zich daar presenteren.
Emmy Bergsma bijt de spits af!
Het Balengebouw is iedere dag geopend van 12.00 tot 18.00.

De deelnemende kunstenaars:

23+24 mei
Emmy Bergsma
daylightdrawings

25 mei
Iris Helene Jansen

26 mei
Sarah Spletzer
In between there are doors

27 mei
Petra Boonstra
Boz 1/ Boz 2 en Boz 3

28 mei
Wouter Johan van Leeuwen
Knowing the world is a stage

29 mei
Merel Jansen

30 mei
Christiaan Wikkerink
friends.py

31 mei
Laura Signer

1 juni
met Draad en Raad
STECKQR

2 juni
Rochelle Dy
Las Vegas

3 juni
Susan Pinkster
Prijzen (ww.)

4  juni
Erna Reiken
stillevens

5 juni
Gerda van de Glind
a day amongst giants

7 juni
Ludmilla van der Spoel
“Noordelijke Hemelpoel” , 38×55 , keramiek
“Beyond the utterance of the human tongue”, 20x20x37, keramiek

8+9 juni
Jet Altenburg
collage a trois Europe

5 mei Eva Pel in Filter: ‘en…lekker gewerkt?’

U bent van harte uitgenodigd deze opening bij te wonen: zondag 5 mei om 16.00! Er is muziek, de bar is geopend en van Filter loopt u zo door naar eerst! waar u de nieuwe muurexpositie kunt bewonderen van Remco Dikken en Udona Boerema én op de tafel nieuw werk van onze leverancier Afra Willems.
Komt dat zien!!

Oproep Twente Biënnale: jouw werk één dag te zien!

Oproep Twente Biënnale: jouw werk één dag laten zien!

eerst! biedt al vijf jaar lang beginnende kunstenaars en ontwerpers ruimte om hun werk te tonen en verkopen. Deze keer is eerst! een van de kunstenaarsinitiatieven die is uitgenodigd om zich te presenteren op de Twente Biënnale. Op de Twente Biënnale zet eerst! onder de titel ‘wat doe jij hier?’ letterlijk een podium neer waarop elke dag het werk van van een andere kunstenaar uitgelicht wordt.

Wil jij de vrijheid krijgen jouw werk gedurende de Twente Biënnale een dag te presenteren? Kun je jouw werk in een dag samenvatten? Stuur dan een voorstel naar info@eerst.org.

Richtlijnen voor je voorstel:

 • Als je iets nieuws op het podium wil doen: een omschrijving van je idee
 • Als je bestaand werk wil tonen: foto’s van het werk dat je zou willen laten zien
 • Aanvullende informatie zoals website, blog, of digitaal CV/portfolio
 • Hoe meer we weten, hoe beter, maar maak het jezelf niet te moeilijk!
 • Hoe het werkt:

 • Werk mag in de ruimste zin van het woord worden opgevat.
 • De opbouw en afbouw van je presentatie zal op de dag zelf, tijdens de openingstijden
  (12:00 tot 18:00) van de lokatie moeten plaatsvinden.
 • De afmetingen van het podium zullen niet groter zijn dan 4 bij 6 meter.
 • Er kan door ons een wand voor je worden neergezet om werk aan op te hangen.
 • Gebruikte apparatuur kan niet meer dan 1000 Watt gebruiken.

‘En…lekker gewerkt?’ expositie van Eva Pel in Filter

Op 5 mei 16.00 opent Eva Pel haar expositie in Filter onder de titel” En…lekker gewerkt?’

“Eva Pel studeerde in juni 2012 af aan de opleiding Master Artistic Research van de KABK in Den Haag. Haar werk onderzoekt en documenteert de manier waarop objecten worden ingezet om de beleving en het gebruik van publieke ruimte impliciet te beinvloeden. Een goed voorbeeld hiervan is het fotowerk ‘Urban Security Architecture and Beautification’, waarin Eva Pel architectonische obstakels in de openbare ruimte van onder meer New York en Den Haag heeft vastgelegd. De gefotografeerde obstakels zijn vaak neergezet als preventieve veiligheidsmaatregel tegen bomaanslagen. Maar door hun aanwezigheid veranderen ze de bewegingsvrijheid, permeabiliteit en gastvrijheid van de openbare ruimte, hoe hard sommige obstakels ook hun best doen om zichzelf te maskeren als een plantenbak.

De werkwijze van Eva Pel blijft echter niet bij documenteren. Die bestaat ook uit ingrepen, misschien wel het beste toegelicht door een werk dat aansluit op ‘Urban Security Architecture and Beautification’: het site specific werk ‘Jack’s Plants’. Hiervoor verving Eva Pel de zieltogende planten in een  andere plantenbak, namelijk die naast de trap naar het binnenplein van het gebouw van de KABK, door een kunstgrasmat. Hierdoor werd de plantenbak getransformeerd in plek die uitnodigde om even rustig lekker in het zonnetje te liggen, terwijl de planten tijdelijk binnen stonden. De documentatie van de pogingen toestemming te krijgen, en de toezegging aan de directeur hoogstpersoonlijk om de planten terug te plaatsen openen daarbij een extra dimensie.

Hiermee komt ook een relativerende houding ten opzichte van de eigenaardigheden van autoriteiten naar boven in het werk van Eva Pel. Die is ook te zien in ‘Gereserveerd (Reserved seat taken by Marlene Dumas during lecture of Rem Koolhaas at De Ateliers, 25th of April 2012)’. Dit werk laat het  briefje “gereserveerd” op de stoel gereserveerd voor Marlene Dumas zien, gefotografeerd nadat Dumas er op gezeten had gezeten.”


Alvast een voorproefje voor 1 maart? Klik op de links en luister!

Aanstaande vrijdag is de aftrap van het jubileum weekend met maar liefst twee bands: Shea’s fire en Nils Wiegerinck. Kom samen met ons luisteren, om 20.30 vangen we aan!

Feest!!!! 5 jaar eerst!!!

In het weekend van 1 t/m 3 maart viert eerst! haar vijfjarig jubileum, dat moeten we vieren en dat gaan we ook doen: een heel weekend lang is er van alles te beleven!
Vrijdag 1 maart zijn er maar liefst twee huiskamer concerten: Shea’s fire en Nils Wiegerinck luiden het jubileum weekend in. Om 20.00 gaat de zaal open, de toegang is een vrije gift.
De bar is open en om 20.30 kun je je met een drankje in de hand lekker nestelen en mee laten voeren door de muziek.

Zaterdag kan er van 10.00 tot 17.00 gewerkt worden in Filter, dan richten we daar een zeefdruk werkplaats in waar het zelf  meegebrachte textiel kan worden bedrukt. eerst! zorgt voor een aantal zeven met een leuke print erop en dan kun je aan de slag. Voor 5 euro ga je in het nieuw naar huis!

Zondag sluiten we het feestelijke weekend af met de opening van Jesse Howard’s transparant tools collection in Filter en een eerst!-muur vol met werk van onze vaste vormgever Eva Lindeman.
Om 16.00 is de opening.

Dus: het hele weekend voor ieder wat wils, stap gerust binnen. Of kom het hele weekend met ons meevieren!

Jesse Howard’s transparant tools collection in Filter

In samenwerking met TkkrLab presenteert Filter ‘the transparant tools collection’ van Jesse Howard.

De Transparent Tools Collection van Jesse Howard

Het is moeilijk om je een broodrooster voor te stellen waarvan er maar één gemaakt wordt. Bijna alle kleine huishoudelijke apparaten worden gemaakt door middel van massaproductie. Met de ontwikkeling van fabricatietechnologieen als 3D-printers wordt het mogelijk dat de productie van gebruiksvoorwerpen weer dichter bij de gebruiker komt te staan.

De Transparent Tools, de lijn huishoudelijke apparaten die is ontwikkeld door Jesse Howard, laten een toekomstscenario zien waarin gebruikers actief betrokken zijn bij het produceren, repareren, en aanpassen van hun eigen producten. Elk apparaat is samengesteld uit 3D-geprintte, gelasercutte en CNC-gefreesde onderdelen ontworpen volgens de Open Design-principes, en uit standaardonderdelen en onderdelen uit afgedankte apparatuur.

Huishoudelijke apparaten worden vaak behandeld als wegwerpproducten: hun gesloten ontwerp maakt reparatie moeilijk, en bovendien duurder dan het kopen van een vervangend apparaat. Het resultaat is dat veel van deze apparaten, ondanks de herbruikbare onderdelen die ze bevatten, eindigen als afval.

Voor de Transparent Tools zijn onderdelen als elektromotoren en verwarmingselementen gered uit afgedankte huishoudelijke apparaten. De structuur van elke Transparent Tool is opgebouwd rond deze onderdelen om zo de werking van het apparaat toegankelijk, begrijpelijk en transparant te laten zijn.

Voor deze expositie heeft Filter TkkrLab (http://tkkrlab.nl) bereid gevonden mee te werken aan het maken van de broodrooster uit de Transparent Tools Collection, hier, in Enschede. In de expositie zal ook de rest van de collectie te zien zijn.

(Fotos: Jesse Howard)

Kom op 6 januari het nieuwe jaar met ons inluiden! Om 16.00 opent eerst! twee exposities.

Vereniging eerst! opent 2013 met maar liefst twee nieuwe exposities: My Anh Hang toont haar werk in Filter en Jeroen Gras verzorgt dit keer de muurexpositie. Natuurlijk ontbreken de bubbels niet of als u liever de voorkeur geeft aan een winterse cocktail kan dat ook!

Rondetafelgesprek Mark Bakema: 16 december om 16.00

Op 16 december om 16.00 organiseert eerst! het laatste Rondetafelgesprek van 2012. Dit keer kunt u aanschuiven om kunstenaar Mark Bakema te bevragen over zijn Rosenbridge in Filter.
U bent van harte uitgenodigd om dit gesprek bij te wonen en na afloop nog even na te borrelen.

Kunstenaar Mark Bakema studeerde in 2012 af aan de AKI. Hij viel op met zijn Rosenbridge, een in een manshoog frame opgehangen sculptuur gemaakt uit honderden digitaal ontworpen, machinaal gesneden maar handgevouwen kubussen. Buiten de spanning tussen techniek en handarbeid die in het maakproces zit, is de vorm van de Rosenbridge gebaseerd op een diagram van de Einstein-Rosenbridge, een wormgat waardoor sneller dan het licht gereisd zou kunnen worden. Als verbeelding van een snel transportmiddel door uitgestrekte melkwegen is het wormgat in SF een geliefd plot-element, net zoals de transporters en replicators in Star Trek, technologie die nu, sneller dan gedacht en in een iets andere vorm, al werkelijkheid begint te worden met de rapid prototyping-technieken waarmee Mark’s Rosenbridge is geproduceerd.